Ons Adres

Neerzijstraat 53, 3600 Genk

Telefoonnummer

+32 089 23 63 23

Email

info@audio2balance.be

Tinnitus of oorsuizen

Een behandelbare klacht

Over Tinnitus

Tinnitus of oorsuizen is een veelvoorkomende klacht die alleen al in België zo’n 1.725.000 (15%) mensen treft. In totaal ervaren 400.00 (3-4%) mensen ook ernstige last van het oorsuizen en zoeken naar schatting 65.000 mensen hier ook hulp bij.

Tot op heden is er helaas geen genezing mogelijk. Desondanks zijn de klachten wel behandelbaar en kun je beter leren omgaan met de last die je ervaart.

Wat is tinnitus?

Ongeveer 1 op de 10 Belgen ervaart tinnitus, ook bekend als oorsuizen. De term “tinnitus” is afkomstig van het Latijnse woord “tinnire,” wat bellen of rinkelen betekent. De perceptie van tinnitus varieert sterk van persoon tot persoon, vaak gekenmerkt door geluiden zoals gefluit, gesuis, of gebrom in het hoofd of de oren. Het opvallende is dat deze geluiden uitsluitend door de persoon met tinnitus worden waargenomen en niet door de omgeving.

In veel gevallen is tinnitus te verklaren door de manier waarop onze hersenen geluiden verwerken. Soms heeft het echter een medische oorzaak, waardoor het raadzaam is om in eerste instantie een NKO-arts te raadplegen.

Aangezien er een complexe wisselwerking is tussen lichaam en geest, ervaren sommige mensen met tinnitus aanvullende klachten die aanzienlijke invloed kunnen hebben op hun levenskwaliteit. Concentratieproblemen, slaapstoornissen, en overmatige spanning behoren tot mogelijke bijwerkingen.

Hyperacusis

Hyperacusis, een aandoening die vaak maar niet altijd samenhangt met tinnitus, wordt gekenmerkt door overgevoeligheid voor dagelijkse geluiden. Personen met hyperacusis kunnen bijvoorbeeld het geluid van een dichtslaande deur als ondraaglijk ervaren. Aangezien zij vaak lawaaierige omgevingen vermijden, kunnen zich hierdoor problemen voordoen, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak.

Wat kan een Audio2balance voor jou doen?

Bij Audio2Balance bieden we een op maat gemaakte therapie aan. Het hoofddoel van deze therapie is de hinder die tinnitus veroorzaakt te verminderen door op een natuurlijke manier aan het geluid te wennen. Ons streven is om tinnitus te reduceren tot een onbelangrijk achtergrondgeluid. Hoewel sommige mensen dit automatisch doen, biedt onze therapie ondersteuning voor degenen bij wie dit proces moeizamer verloopt.

Wij kiezen voor een geïndividualiseerde, multidisciplinaire aanpak en werken nauw samen met andere professionals, waaronder NKO-artsen, audiologen en psychologen. Samen zetten we ons in om uw tinnituservaring te verbeteren en uw levenskwaliteit te vergroten.

Mogelijke behandelingen

Audiologische en psychologische Intake

Tijdens het intake gesprek met de audioloog wordt uw gehoor volledig in kaart gebracht. Er wordt uitleg gegeven over uw gehoor en eventueel advies gegeven over hoorhulpmiddelen (zie gehoorrevalidatie). Indien nodig vindt er ook een intake gesprek bij onze psycholoog plaats. In dit gesprek gaan we dieper in op de last die u ervaart in het dagelijkse leven ten gevolge van het oorsuizen. Op basis van deze testen en gesprekken maakt het multidisciplinair team een inschatting van de behandelroute die het beste aansluit bij uw hulpvraag.

Informatiesessie

In deze sessie krijgt u extra informatie over het ontstaan van oorsuizen en de klachten die u hierdoor kunt ervaren. We geven verdere uitleg over de behandeling en beantwoorden mogelijke vragen die u heeft.

Psychologische Behandeling

De behandeling bestaat uit een intensief traject van minstens 8 sessies uitgevoerd door onze psycholoog. De behandeling heeft niet tot doel het geluid zelf te verminderen maar richt zich op uw gevoelens, gedachten en gedragingen ten opzichte van het geluid. U leert op een andere manier met het oorsuizen omgaan. Hiervoor maken we gebruik van verschillende behandelvormen om zo goed mogelijk bij u aan te sluiten.

Veelvoorkomende klachten

Bij aanhoudend oorsuizen kunt u terechtkomen in een vicieuze cirkel die op zijn beurt verschillende klachten tot gevolg kan hebben waaronder:

Algemene spanningsklachten

Oorsuizen kan een bron zijn van zowel lichamelijke als geestelijke spanning.

Prikkelbaarheid

Door het oorsuizen kan u prikkelbaarder zijn en daardoor korter reageren op uw omgeving.

Angst, Paniek En Stemmingsklachten

Door de beperking die oorsuizen veroorzaakt kunnen er op termijn stemmingsklachten ontstaan alsook gevoelens van angst en paniek.

Problemen Met Geheugen En Concentratie

Door aanhoudend oorsuizen kan het moeilijk zijn de aandacht bij dagelijkse taken te houden.

Vermoeidheid en/of slaapklachten

Oorsuizen gaat vaak gepaard met slaapklachten en vermoeidheid en futloosheid doorheen de dag.

Sociale Isolatie

Mogelijk trekt u zich terug uit sociale contacten en vermijdt u omgevingen met veel drukte.

Een eerste gesprek

Tijdens een intake gesprek overlopen we uw klachten. Op basis daarvan stellen we samen met ons multidisciplinair team een behandelplan voor.